Fysica leer je begrijpen door het te zien. 'Ik geloof het pas als ik het zie', wordt soms gezegd. Daarom is het belangrijk dat je de proefjes op een correcte manier kan demonstreren aan je publiek. Hiervoor wordt er vaak gebruikgemaakt van een stappenplan. Dit zijn ook steeds de stappen die gebruikt worden bij de proeven op deze website.
1. Benodigdheden
Zorg ervoor dat je alleen het materiaal hebt klaarliggen dat je gaat gebruiken tijdens je proef. Alles wat je niet gaat gebruiken, leg je beter weg. Dit zorgt voor properheid, structuur en veiligheid voor jezelf en je publiek.
2. Voorbereidend werk
Bij sommige proeven is het nodig om eerst iets klaar te zetten of in elkaar te steken. Probeer dit te doen voor je aan je proef begint. Als je dit tijdens het uitvoeren nog moet doen, zorgt dit alleen maar voor vertraging. Daarnaast is de kans dat je publiek hun aandacht verliest ook een stuk groter.
3. Uitvoering
Je bent nu helemaal klaar om de proef uit te voeren, maar wacht! Doe dit niet zomaar. Geef een korte introductie of uitleg over wat je gaat doen. Vraag ook zeker aan je publiek wat ze denken dat er zal gebeuren. In de wetenschap noemen we dit de onderzoeksvraag. De antwoorden die op de onderzoeksvraag worden gegeven noemen we de hypotheses. Tijdens het uitvoeren van een proef zijn deze stappen onmisbaar als je je publiek geïnteresseerd wilt houden. Je neemt hen als het ware mee in je proef en laat ze actief meedenken. Ga ook zeker in op de hypotheses van je publiek. Laat ze verklaren waarom ze denken dat iets zo gaat gebeuren. Op die manier bevorder je terwijl het kritisch denken.
Bij de proeven op de website stellen we bij elke onderzoeksvraag drie hypotheses voor. Het is dan aan jou om kritisch na te denken welke hypothese klopt. Op die manier proberen we ook hier een beetje interactie te zoeken met ons publiek. Bij elke proef is er ook een video ter beschikken waarin de proef gedemonstreerd wordt. Elke video bevat zijn vaste opbouw: onderzoeksvraag, uitvoering en waarneming. Het doel van de video's is om te ondersteunen. De verklaring is steeds terug te vinden op de website zelf, en bevindt zich onderaan elke proef.
Zorg ervoor dat je de proef mooi uitvoert en vertel zeker niet wat er zal gebeuren. Laat je niet opjagen en werk nauwkeurig, want alleen dan is er kans op succes. Heb je ruimte? Gebruik die dan, want je wilt toch dat iedereen kan zien wat je doet.
4. Verklaring
De proef is uitgevoerd, dus nu is het tijd om een verklaring te zoeken. Ga na of de hypotheses die je publiek gegeven hebben overeenkomen met het resultaat. Laat je publiek de verklaring geven. Werk met de informatie die ze al kennen, stel gerichte vragen en werk samen. Op deze manier slaag je er zeker in om tot het resultaat te komen. Wie weet kom je zelf tot nieuwe inzichten of kun je misvattingen tegengaan. Het zal je verbazen welke originele ideeën er uit de bus kunnen komen. Ontwijk deze dan ook niet, maar ga er samen met je publiek op in.
Je kunt demonstratieproeven inzetten wanneer je wilt. In de klaspraktijk wordt dit ook gedaan. Sommige leerkrachten leggen eerst de theorie uit en tonen dan de proeven. Dit kan voor de leerlingen als een verduidelijking van de inhoud dienen, maar ook als controle om te zien of de leerlingen met de kennis die ze nu hebben de proef kunnen verklaren. En sommige leerkrachten verkiezen demonstratieproeven eerder als een inleiding op een bepaald thema en probeert zo veel mogelijk te werken met de voorkennis.
Keuzestress
Weet je niet goed welke proef te kiezen? Op deze site vind je vooral eenvoudige proefjes terug die je makkelijk thuis kunt uitvoeren. Dit heeft als doel om iedereen toegankelijkheid te bieden om de proeven zelf ook uit te voeren. Het kan best zijn dat je bepaald materiaal niet hebt liggen. Voor sommige proeven zijn alternatieven zeker mogelijk, maar heb je een bepaald materiaal echt niet liggen, dan zijn er nog zeker alternatieve proefjes voor je voorzien. Bij sommige proeven is er wel een veiligheidsbril aangeraden, maar dit zal steeds bij de proef beschreven staan. Een factor die kan meespelen in het kiezen van een proef is om er een te kiezen met spektakel. Proeven met spektakel en onverwachte wendingen doen het altijd goed om een (jong)publiek geïnteresseerd te houden.
Maak jouw eigen website met JouwWeb